Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις του για τις τράπεζες και την αύξηση των επιτοκίων στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάλεσε τις τράπεζες να βάλουν πλάτη «σε μια οικονομία που αναπτύσσεται» και αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται είπε ότι οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν «την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά».
ΣΥΡΙΖΑ: «Αδιάφορο το θέατρο κυβέρνησης – τραπεζών» – «Να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη»
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό για το θέμα των τραπεζών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν, μέσα σε καθεστώς ακραίας ακρίβειας, τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, την ώρα που οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων».
«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού νομοθέτησε πλήρη ασυδοσία στις τράπεζες και κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, τώρα παριστάνει τον ενοχλημένο από τις πρακτικές τους», υποστηρίζει η Κουμουνδούρου.
Επιπλέον, κάνει λόγο για «θέατρο κυβέρνησης – τραπεζών» που «δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν».
«Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ότι το πρόβλημα των χρεών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κυβέρνηση κάνει τον ενοχλημένο τροχονόμο» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, καταλήγει πως μια κυβέρνηση «που έχει πολιτική βούληση, δεν κάνει παραινέσεις. Παίρνει αποφάσεις, βάζει κανόνες, νομοθετεί και επιβάλει έκτακτες εισφορές όταν συγκεντρώνονται άδικα κέρδη σε βάρος των πολιτών».
Τσίπρας: Έκτακτο φόρο στις τράπεζες και νόμο που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις υπέρ των δανειοληπτών
Την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες αλλά και υιοθέτηση νόμου που θα εξαναγκάσει τις διοικήσεις τους να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις υπέρ των δανειοληπτών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις που έκανε από το Κιλκίς, όπου πραγματοποιεί περιοδεία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την κεντρική αγορά της πόλης και συζήτησε με πολίτες και καταστηματάρχες για τις ακραίες ανατιμήσεις και την ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα και το σούπερ μάρκετ, για τη δραματική μείωση των εισοδημάτων και του τζίρου που αυτές επιφέρουν, τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και τις μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων υπό τον κίνδυνο μαζικών πλέον πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας.
Μετά την περιοδεία του ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:
«Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος που χρεώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας δυστυχώς έχει την μεγαλύτερη απόκλιση στην τιμή που ορίζει ο παραγωγός στο χωράφι από την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι στο σούπερ μάρκετ. Και ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει από τα ακριβότερα επιτόκια χορηγήσεων και χιλιάδες δανειολήπτες μέσα σε αυτή την κρίση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Μπορεί ένα μέρος της ακρίβειας να είναι όπως λέμε εισαγόμενο λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, όμως η αισχροκέρδεια στη χώρα δεν είναι εισαγόμενη. Είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής Μητσοτάκη.
Που εν μέσω της ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Που εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ιδιωτικοποιεί σήμερα το ΕΣΥ. Που έχει αφήσει τις τράπεζες και τα funds ανεξέλεγκτα να απειλούν τα σπίτια και να δημιουργούν συνθήκες λεηλασίας στη μεσαία τάξη που υποτίθεται θα προστάτευε.
Ειδικότερα δε με τις τράπεζες, βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία. Ακριβώς διότι αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο Έλληνας φορολογούμενος τις έχει πληρώσει χρυσάφι τις τράπεζες. Με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες ως γνωστόν δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία και να κυνηγούν τους δανειολήπτες να τους πιάνουν από το λαιμό.
Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως έχει στον πυρήνα της πολιτικής του την αδικία. Και αυτό που υποσχόμαστε στον Ελληνικό λαό είναι όχι ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά ότι θα κάνουμε το παν για να επιστρέψει επιτέλους στον τόπο η δικαιοσύνη. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη παντού».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρωθυπουργός-τροχονόμος των τραπεζών»
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εμπαίζει εκατομμύρια Έλληνες. Ξαφνικά σήμερα θυμήθηκε την κερδοσκοπία των τραπεζών, όπως πριν μήνες ανακάλυψε την κοινωνική κατοικία».
Και πρόσθεσε: «Ο τάχα “ενοχλημένος” Κυριάκος Μητσοτάκης, ας σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των κερδών των τραπεζών. Από τις 7 Νοεμβρίου τον καλέσαμε να φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τα υπερκέρδη, που συσσώρευσαν οι τράπεζες επωφελούμενες από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων, που σημειωτέον είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε ανάλογες περιπτώσεις. Και όχι να μένει παρατηρητής της απελπισίας των πολιτών και των κοινωνικών ανισοτήτων».